Anul trecut a fost unul cu încasări record pentru companiile producătoare de hârtie, anunţă cel mai nou studiu al industriei efectuat de Moody’s. Cele 12 companii europene monitorizate în cadrul studiului au anunţat o creştere a veniturilor cu 6,5 procente faţă de anul precedent. Podiumul a aliniat companiile scandinave Metsa Board Corporation, Stora Enso Oyj şi UPM-Kymmene. Strategia lor a fost simplă, dar eficientă: în faţa scăderii continue a cererii de hârtie, aceştia şi-au optimizat rapid costurile.
Un alt lucru interesant care s-ar putea întâmpla în 2016, de această dată, este posibilitatea creşterii preţurilor. Acesta pare a fi semnul dat de mişcările din ultima vreme ale producătorilor, care au făcut reduceri vizibile de capacităţi (7%), dar gradul de ocupare al facilităţilor rămase active a crescut. De asemenea, există indicii că viteza cu care scade cererea se va mai domoli, spun autorii studiului. Reprezentanţii companiilor chiar au declarat că se aşteaptă la încasări şi mai mari anul acesta graţie acestor tendinţe recente.
Un alt avantaj pentru cei care fac producţie a fost, desigur, preţul foarte bun la care a ajuns energia. Acest lucru a dus la reduceri de cheltuieli şi mai mari. Veştile bune nu se rezumă la ceea ce face industria în sine. Întrucât nu s-au mai auzit fuziuni, achiziţii sau investiţii importante în viitorul apropiat, acţionarii respectivelor companii urmează să încaseze dividente mai mari anii următori.
Ence (Ba3 stabil)
Ence a demarat anul trecut un ambiţios program pe cinci ani, al cărui scop este dublarea profitului companiei până în 2020. Au investit peste 300 de milioane de euro în capacităţi de producţie sporite, mai ales pentru celuloza de eucalipt şi tot cam atâţia bani în operaţiunile din industria energetică. Planul are şanse mari de reuşită, însă producătorii înşişi şi-au dat seama că acum creşterea producţiei a devenit mai rapidă decât creşterea cererii. Totul depinde de doi factori în ecuaţia din faţa celor de la Ence: evoluţia preţurilor din Europa şi evoluţia cererii din China.
Lecta (B2 stabil)
O altă companie în plină transformare, Lecta, continuă să-şi modifice capacităţile de producţie, migrând dinspre hârtia normală spre hârtiile speciale, mai profitabile şi mai puţin expuse la scăderea cererii cu care se confruntă cea dintâi. Aşadar, ne putem aştepta pe piaţă la mai multe noi oferte de hârtie autoadezivă, termosensibilă, metalizată şi alte specialităţi marca Lecta.
Metsa Board (Ba2 stabil)
Cum spuneam şi la început, dacă acest raport ar fi fost un comentariu de competiţie sportivă, Metsa Board s-ar fi numărat printre câştigători. Compania a finalizat investiţii importante închizând, în acelaşi timp, operaţiunile cu probleme. Cei de la Metsa Board şi-au consolidat şi ei capacităţile de producţie de celuloză şi vor continua să facă asta de cel puţin până în 2018, pentru a-şi atinge scopul de a deţine capacitate de producţie cu 200.000 tone mai mare decât în prezent.
Mondi (Baa2 stabil)
Mondi se pare că şi-a ales ca specialitate industria ambalajelor. Trei sferturi din cei peste 2 miliarde de euro investiţi de companie în ultimii patru ani s-au dus pe capacităţi de producţie pentru soluţii destinate zonei packaging. Chiar şi cu aceste investiţii masive, Mondi o duce atât de bine cu banii încât îşi permite să îşi premieze acţionarii pentru inspiraţia pe care au avut-o când au investit în companie. Drept urmare, compania a anunţat că dividentele pe care aceştia le vor primi vor fi mai mari în anii următori.
Norske Skog (Caa3 negativ)
Nu la toţi nordicii lucrurile merg foarte bine. Lucrurile nu merg fantastic pentru Norske Skog în ultima vreme. Compania este aproape de incapacitatea de plată, iar investiţiile făcute în ultima vreme, sub presiune, în combinaţie cu problemele cu creditul, ţin organizaţia în corzi. Evoluţiile pozitive ale pieţei ar putea fi cele care ar mai reduce din presiunea cu care se confruntă Norske Skog momentan.
Portucel (Ba2 stabil)
Portughezii, deși au anunţat deja că acţionarii lor vor primi ceva mai puţini bani anul acesta, după ce anul trecut s-au ales cu nu mai puţin de 440 de milioane de euro, au investiţii serioase în plan. Compania a lansat încă de anul trecut un plan masiv de reorganizare şi mai ales diversificare a producţiei, fapt ce ar trebui să crească marjele de profit ale Portucel în viitor, graţie pieţelor pe care le-a identificat conducerea ca fiind cu potenţial.
Progroup (B1 stabil)
Progroup a avut un 2015 bun, dar se aşteaptă la un 2016 şi mai bun. Întrucât au făcut investiţii mari în echipamente industriale care le optimizează costurile, reprezentanţii companiei spun nu doar că se aşteaptă la profituri foarte frumoase anul acesta, dar şi că au planuri să mai construiască o fabrică de la zero în Polonia (păcat că nu în România… – n.r.), fabrică ce ar trebui să deservească cererea în creştere din partea pieţelor est-europene.
Sappi (Ba3 stabil)
Firma nu a anunţat planuri de investiţii în viitorul apropiat şi nici bani foarte mulţi pentru acţionari nu a pus deoparte, deşi a avut un 2015 foarte bun. După ce s-a orientat către pieţele hârtiilor speciale şi cartonului în ultima vreme, următoarea prioritate pe lista companiei este să îşi facă un rating mai bun, aşa că s-a apucat să îşi reorganizeze datoriile.
Smurfit Kappa (B1 stabil)
Smurfit Kappa a investit recent peste 450 de milioane de euro în echipament cu care să-şi reducă cheltuielile. Chiar dacă pe piaţă capacităţile de producţie de carton au crescut la concurenţă, reprezentanţii companiei nu se tem. Mai mult, ca o demonstraţie a faptului că organizaţia stă foarte bine pe picioare, aceştia au decis să majoreze şi anul acesta sumele primite de acţionari drept dividente, pentru a cincea oară consecutiv. Iar efectele asupra costurilor şi profitului ca urmare a noilor investiţii încă nu se cunosc, dar este clar că din calculele conducerii Smurfit Kappa, se aşteaptă ca efectele să fie unele foarte benefice pentru bilanţul financiar al organizaţiei.
Stora Enso (Ba2 stabil)
Cei de la Stora Enso încă fac eforturi să stea pe linia de plutire după investiţia masivă, de 800 de milioane de euro, din China. Asta în condiţiile în care cealaltă investiţie, din Europa, a început producţia anul trecut şi va fi la capacitate maximă undeva în 2017. Totuşi, odată deschisă fabrica de pe continentul asiatic, lucru care se aşteaptă să se întâmple vara aceasta, circuitul banilor spre companie se va aglomera. Însă problemele cu creşterea economică din China şi cu concurenţa din partea capacităţilor de producţie deja existente în zonă pot face misiunea din Orient mai dificilă pentru Stora Enso. Mai mult, planurile de începere a unei aşa-numite Faza 2, care ar fi trebuit să suplimenteze capacităţile din Guangxi, ar putea fi amânate din cauza condiţiilor de pe pieţele din Asia.
UPM (Ba1 pozitiv)
La UPM încep să se vadă rezultatele investiţiilor făcute în tehnologie din 2013 încoace, în valoare totală de peste 770 de milioane de euro. Graţie acestora, profitul companiei va arăta foarte bine anul acesta, iar capacităţile de producţie deţinute de companie sunt considerate satisfăcătoare de către conducere, astfel încât nu se mai pune problema de alte investiţii majore în viitorul apropiat. Aceştia au precizat totuşi că reforma companiei continuă, iar căutarea de soluţii pentru reducerea costurilor şi creşterea eficienţei nu s-a terminat.
Wepa (Ba3 pozitiv)
Wepa este în plin proces de investiţie majoră pe mai multe planuri. Scopul este modernizarea, dar şi extinderea. Astfel, de investiţiile companiei se bucură deja fabricile din Italia, Germania şi, bineînţeles, Polonia, unde Wepava bagă 30 de milioane de euro într-o secţie de producţie de şerveţele de hârtie. Alte investiţii de dată mai puţin recentă au început şi ele să aducă profit, astfel că 2016, în lipsa unor surprize neplăcute, nu are cum să fie un an rău nici pentru conducerea, nici pentru acţionarii Wepa.
Aşadar, am avut un 2015 în care piaţa hârtiei a funcţionat mai bine sau mai rău în funcţie de segment, dar per total a fost o piaţă stabilă. Anul acesta şi poate chiar şi în prima jumătate a anului viitor, spun autorii raportului, preţurile sunt cele care ar putea fluctua în această zonă. De asemenea, reducerile de capacităţi pe anumite pieţe poate încuraja preţurile să urce, însă lucrurile depind şi de preţul celulozei.
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home4/poshpr/print-magazin.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853
Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home4/poshpr/print-magazin.ro/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853