Valoarea cernelii necesare în industria de print este condusă în primul rând de ingredientele necesare fabricării. Astfel, volatilitatea prețului țițeiului reprezintă un factor important cu care trebuie să se împace producătorii de cerneală.
Acest ingredient este esențial pentru stocurile de cerneală, deoarece când prețul țițeiului crește și valoarea acesteia se ridică, însă se pare că lucrurile nu se întâmplă întotdeauna și viceversa. Modul în care a evoluat prețul țițeiului este interesant, deoarece acesta a cunoscut fluctuații importante în ultimii 15 ani. De exemplu, în noiembrie 1998, valoarea țițeiului se situa sub 20 de dolari/baril, iar 10 ani mai târziu (vara lui 2008) se înregistra 145 de dolari/baril. Fluctuația s-a menținut și în perioada recentă, dacă ținem cont de faptul că în luna septembrie 2014 costul unui baril de țiței era 100 de dolari, iar la sfârșitul lunii octombrie din același an a ajuns la 86,35 de dolari. De ce această situație? O explicație poate fi dată de faptul că producția de petrol din SUA a crescut destul de mult, în timp ce cererea a înregistrat o scădere în Europa și China. Rapoartele de analiză făcuteîn acest sens pun accentul pe apărarea unei cote de piață pe care o practică unele țări, care au recurs la micșorări de prețuri pentru a face față competiției.
Ce spun jucătorii din piață?
Directorii executivi din industria de cerneală declară că această fluctuație a devenit aproape o nouă regulă, dar cu toate acestea, prețul cernelii a rămas în general stabil. Un motiv serios de îngrijorare îl reprezintă însă evenimentele politice recente. „Un termen scurt de refulare a prețului țițeiului nu este prea important, dacă privim la prețurile de până acum, însă există multe alte riscuri care vizează un număr mare de materii prime. De asemenea, situația politică globală nu poate invita decât la speculații în ceea ce privește stabilitatea. Aceste perspective au însă un impact asupra comerțului și trebuie spus că o astfel de situație afectează pe toată lumea, nu doar industria de cerneală”, afirmă Robert Doerffel, director de comunicare pe Europa pentru MHM Holding GmbH.
„Țițeiul și produsele petrochimice de pe piață au arătat unele fluctuații datorită evenimentelor geopolitice și anumitor aspecte operaționale, însă în general trebuie spus că în ceea ce privește comerțul cu aceste produse, lucrurile nu s-a schimbat foarte mult în ultimii doi ani. Credem că o creștere lentă a economiei globale, precum și aprovizionarea adecvată va încetini semnificativ această excursie a prețurilor”, spune Ed Pruitt, director de achiziții Sun Chemical.
Altfel spus, declinul prețului țițeiului nu se traduce neapărat într-o reducere a costurilor pentru companiile de cerneală. Chiar dacă prețul țițeiului își va continua declinul, jucătorii din industria de cerneală preconizează că valoarea acesteia va rămâne consecventă per ansamblu. „Dacă pe termen scurt ne așteptăm la noi fluctuații de preț ale materiei prime, pe termen lung credem că valoarea acesteia va fi stabilă”, afirmă Ken Klug, director de achiziții Wikoff Color.