Grup Transilvae continuă și în acest an sesiunile de workshop-uri How to Print „The eXpected” lansate în 2013. Însă ele au fost și continuă să fie îmbunătățite în funcție de cererea și de feedback-ul primite din piață. Iar lucrurile nu se opresc aici, așa cum ne spune Dorin Pițigoi, Color & Standardization Expert și Authorized X-Rite/Pantone Education Partner: „Cu aceste cursuri avem planuri pe termen lung. Am creat o sală de cursuri specială, cu dotări mai bune, iar planul nostru este de a mări numărul de cursuri cu unele noi. De exemplu, pentru cei care lucrează în domeniul poligrafic și au laboratoare de cerneală avem know-how și soluții pentru a-i ajuta la îmbunătățirea coloranților și a respectării specificațiilor de la clienți. Vom avea și cursuri dedicate Esko cu diverse soluții software, iar în funcție de solicitările pe care le vom avea, vom încerca să optimizăm calendarul de cursuri de-a lungul unui an pentru a acoperi cererea.
Suntem mulțumiți de acest progres cu aceste cursuri pe care le organizăm și credem că potențialul lor pe termen mediu și lung este mare pentru că domeniul are nevoie de cât mai multe informații și să țină pasul cu dezvoltările tehnologice și noile soluții de management de culoare și de control de calitate, cu noile proceduri industriale și standarde ISO. Este o iterație continuă între know-how și aplicații practice.”
Primul curs din această sesiune a avut loc în perioada 25-26 februarie 2015 și a fost unul digital large format, susținut chiar de Dorin Pițigoi. El a fost foarte bine primit de participanți. Unul dintre ei a fost Iustin Bidiga, grafician la Ambra Sign din Iași, care ne-a spus: „Cursul a fost foarte bun, constructiv, din care am învățat foarte multe lucruri utile. Merită să participi la un astfel de curs de management de culoare, în producție fiind extrem de util pentru că aici am testat și în practică ceea ce am învățat din teorie. Astfel, îi poți oferi clientului exact ceea ce își dorește pentru că aplici principiile învățate și exersate aici de la grafica pe calculator până la producție.”
Gabriel Farina, Head of Research and Development la Theming and Animatronics Industries, un alt cursant, a fost și mai entuziasmat: „Cursul a fost extraordinar. Îmi pare rău că nu m-am ridicat la nivelul cursului, dar sunt foarte mulțumit că de acum înainte putem lucra foarte profesionist, nu așa cum am făcut până în prezent. Acest curs de management al culorii este foarte util în producție, mai ales datorită faptului că noi avem cumpărate licențe pentru programe de specialitate pe care nu le folosim așa cum trebuie.”
La rândul său, Cornel Crețu, operator mașină de imprimat la Edit Media din Brașov, ne-a explicat de ce este bucuros că a urmat acest curs: „Cursul a fost foarte interesant. Am habar de acest domeniu, dar aici m-am lămurit asupra unor detalii tehnice importante datorită experienței organizatorilor. Merită să participi la un astfel de curs pentru că, pe lângă informația punctuală pe care o ceri și o primești, ai șansa de a comunica cu ceilalți participanți care au întâmpinat probleme de care tu încă nu te-ai lovit ori au găsit soluții la care nu te-ai gândit. Astfel, există o colaborare din toate direcțiile: organizatorii către cursanți, cursanții între ei, dar și cursanții către organizatori. În producție este foarte util un astfel de curs pentru că limpezește soluțiile la problemele pe care le întâmpini, te ajută să faci economie chiar și de 20-30% la cerneală cu ajutorul managementului de culoare, să obții un nivel ridicat de calitate a lucrărilor.”
Așadar, participanții au avut doar cuvinte de laudă pentru organizatori și modul în care au gândit acest curs. Tocmai acest ultim lucru ni-l explică cel care l-a susținut, Dorin Pițigoi: „Cursul de digital LFP a fost primul din proiectul How to Print «The eXpected» lansat acum doi ani și face parte dintr-o serie de cursuri pe care le vom păstra și în anii următori, probabil cu mici modificări și actualizări. Intenția noastră este de a organiza o sesiune de primăvară și una de toamnă cu ajutorul cărora să putem acoperi și tehnologia de tipar convențional și cea de tipar digital. Tradițional, prima sesiune din an este dedicată tiparului digital pe format lat cu tehnologii cu jet de cerneală. Agenda seminarului de instruire este similară cu cea de anul trecut: în prima zi avem partea teoretică în care sunt incluse fundamentele culorii, instrumente de măsură, cum să construiești un protocol metrologic care să corespundă principiului «Măsurăm cum vedem», aprecierea și compararea vizuală și numerică a culorii, managementul de culoare ca tehnologie și aplicații practice, iar în cea de-a doua zi avem partea de control de proces în care cursanții învață cum să aplice metodologia Precess Standard Digital concepută de Comitetul Tehnic de Tipar Digital de la Fogra, dar și cum poate fi aplicată în producție, iar apoi trecem la partea strict practică în care participanții învață să-și creeze profilul de media, partea de calibrare, ajustare, după care își pot verifica rezultatele muncii lor folosind instrumente de măsură.
Este un curs intensiv. Din feedback-ul pe care îl avem de la cursanți reiese că avem un volum foarte mare de informații, dar ei sunt mulțumiți pentru că le deschidem oportunitatea către un domeniu nou pe care îl pot integra în producție: asigurarea calității ce are ca scop creșterea productivității, reducerea costurilor și satisfacția lor și a clienților în ceea ce privește materialul tipărit respectiv. În general, avem un feedback bun și încercăm să păstrăm un echilibru între partea teoretică și exercițiile practice pe care le facem. Dar cea mai mare provocare este nivelul inițial de cunoștințe ale cursanților, dar în timp ei pot revizui informațiile și pot ajunge la un alt nivel pentru a le pune în practică. Oricum relația mea cu ei nu se termină la finalizarea cursului pentru că vorbesc cu ei de fiecare dată când mă sună cu vreo problemă sau vreo lămurire.”