Ce înseamnă să „Fii green”? Este un termen pe care îl întâlniți în jurul dumneavoastră foarte des, mai ales în ultimul timp. Fii green = eco-friendly = being green. În primul rând, „Fii green” înseamnă să fii prieten cu Pământul, cu mediul înconjurător. Dar cum poți face asta, în condițiile în care ai o afacere, un atelier de imprimare serigrafică și/sau tampografică? În continuare, vă vom prezenta câteva criterii, produse și tehnici care vă vor ajuta în afacerea dumneavoastrăsă deveniți prieteni cu mediul înconjurător.
Un prim criteriu în a fi „green” ce trebuie respectat este conservarea resurselor energie/apă. Cum se poate face acest lucru? În primul rând, folosind echipamente și consumabile economice din acest punct de vedere, dar și respectând cei 3R – reciclare/reutilizare/refolosire. Evitarea poluării este un alt criteriu ce trebuie respectat cu strictețe. Cum se poate face acest lucru? Folosind produse biodegradabile sau non-toxice.
Ce tehnici de imprimare putem să folosim pentru a fi „green”?
Tehnicile de imprimare serigrafică și tampografică UV sunt considerate tehnicide imprimare „green”. De ce? Deoarece cernelurile UV nu conțin solvenți.
Imprimarea cu cerneluri UV are numeroase avantaje:
– aplicabilă pe majoritatea tipurilor de substrat, mai puțin textile;
– cernelurile UV nu conțin solvenți;
– consum de energie scăzut;
– productivitate ridicată;
– posibilitatea de imprimare a detaliilor fine și foarte fine.
Ce cerneluri putem să folosim în imprimarea serigrafică pentru a fi „green”?
Compoziția cernelurilor UV este următoarea:
– prepolimer – echivalentul bazei, rășinii din cernelurile convenționale;
– monomer – echivalentul diluantului (solvent);
– fotoinițiator;
– pigment;
– agenți auxiliari.
Polimerizarea cernelurilor UV este o reacție fotochimică. În procesul de imprimare cu cerneluri UV nu se degajă solvenți. Deoarece cernelurile UV nu se pot aplica și în industria textilelor, s-a impus găsirea unor soluții „green” și pentru serigrafierea pe textile. Cu toții știm că în imprimarea pe textile se pot folosi cerneluri pe bază de apă, cerneluri pe bază de plastisol și cerneluri pe bază de solvent. Ultima categorie, cernelurile pe bază de solvent sunt scoase din discuție, deoarece încă nu există o variantă „green” a acestora. La polul opus se află cernelurile pe bază de apă, care reprezintă varianta „green” pentru imprimarea serigrafică pe textile.
Orice cerneală pe bază de apă este compusă din: bază (rășină acrilică), pigment și agenți auxiliari (umplutură, agenti de curgere). În cazul cernelurilor pe bază de plastisol, există o variantă „green” a acestora, fără ftalați și fără PVC. O cerneală convențională pe bază de plastisol este compusă din:
– particule de PVC (rășină) în suspensie în emulsie de plasticizant (ftalat);
– pigment – culoare și grad de opacizare;
– umplutură – CaCO3 pentru creșterea vâscozității;
– stabilizator culoare;
– aditiv (pentru stabilirea parametrilor de curgere).
În cazul cernelurilor pe bază de plastisol, în varianta „green”, au fost eliminați ftalați, iar rășina PVC a fost înlocuită cu o rășină acrilică. Astfel, cernelurile „green” pentru imprimarea pe textile respectă cerințele standardului OEKOTEX 100.
Ce cerneluri putem săfolosim în imprimarea tampografică pentru a fi „green”?
– Cerneluri tampografice fără conținut de ciclohexanona pentru industria alimentară;
– Cerneluri tampografice fără conținut de polihidrocarburi aromatice (PAH), fără halogenuri și fără butil hidroxiacetat care respectă standardele pentru jucării.
Ce echipamente tampografice putem să folosim pentru a fi „green”?
Producătorul de echipamente tampografice Kent Stuttgart GmbH propune o gamă „green” de mașini de tampografiat care prezintă următoarele avantaje:
– Cupa „Green” reduce cu 90% consumul de cerneală și cantitatea de solvent necesară curățării;
– Utilizarea echipamentelor laser de gravare a clișeelor, pentru a elimina etapa de developare care înseamnă reziduuri și chimicale;
– Utilizarea CtP (computer to plate);
– Utilizarea cernelurilor UV, pentru e evita degajarea solvenților;
– Sunt echipamente economice din punct de vedere energetic și volum de muncă.
Ce solvenți folosim pentru curățarea ecranelor serigrafice și a clișeelor și cupelor tampografice pentru a fi „green”?
Dacă un solvent pentru curățare are un conținut de VOC redus, are punct de inflamabilitate peste 550 C, are miros slab și în urma utilizării rezultă cantități reduse de reziduuri și acelea sunt biodegradabile, putem spune că este un solvent „green”. În plus, datorită punctului de inflamabilitate ridicat nu există pericol de explozie și se poate utiliza cu succes în echipamente automate de spălare a ecranelor serigrafice și a cupelor și clișeelor tampografice.
Datorită posibilității de recuperare prin sedimentare și decantare, consumul de solvent ecologic este mult mai mic decât în cazul utilizării unui solvent convențional. Ținând seama de interesul din ce în ce mai mare pentru protejarea mediului înconjurător și de legislația europeană în domeniu, care devine tot mai riguroasă, Electronic Design & Consulting Group și-a propus promovarea activă a produselor prietenoase cu mediul.
Prezentare realizată de Cristina Ungureanu EDCG SRL pe baza documentației furnizate de Sun Chemical – Coates – Germania, Tiflex – Franța, Union Ink – Rutland – UK, Quaglia – Italia, Kent Stuttgart – Germania și SPT – REMCO – Germania.