Cum în mai toată Europa organismele de reglementare vin cu noi şi noi directive care descurajează folosirea de ambalaje cu impact negativ asupra mediului, cei de la Antalis s-au raliat acestei tendinţe.
Statisticile sunt reci, dar dure: 86% dintre ambalajele din plastic nu se reciclează. Mai grav, circa 8 milioane tone pe an din aceste ambalajele ajung în oceanul planetar. Astfel, organismele de conducere şi control, militanţii pentru mediu, dar chiar şi simpli cetăţeni şi companiile se gândesc tot mai mult la acest lucru şi iau măsuri. Este clar că o soluţie 100% viabilă, sustenabilă şi adoptată de toată lumea e încă departe, însă iată că tot mai mulţi actori comerciali, inclusiv din piaţa de print, susţin acest trend.
Unul din răspunsurile la această criză a fost reprezentat de mişcarea sincronizată a mai multor giganţi comerciali, precum Unilever sau Coca Cola, care au anunţat că până cel târziu în 2025 vor folosi doar ambalaje compostabile. Aceste ambalaje care se pot transforma în compost sunt una dintre soluţiile care reduc foarte mult poluarea, însă specialiştii Antalis avertizează, pe de altă parte, că trecerea la acestea reprezintă un proces care nu poate avea loc peste noapte şi trebuie trecut prin multe procese complexe până se ajunge la ambalajul compostabil cu adevărat sustenabil.
John Garner, head of business development, Antalis Packaging, declara: “Este fantastic să vezi cum marii jucători se implică şi vor să folosească materiale sustenabile în ambalajele produselor lor, mai ales când vine vorba de compost. Dar trebuie înţeles că până când aceste lucruri vor deveni regula, mai sunt lucruri complicate de făcut. În primul rând, trebuie schimbată o percepţie: cea că toate ambalajele din plastic fac rău mediului. De exemplu, ambalajele făcute pe bază de alge sau de trestie de zahăr devin polimeri, aşa că, tehnic, ele sunt clasificate drept plastic, deşi sunt perfect biodegradabile. Mai contează, pe lângă tipul de material, şi modul în care îl folosim. Există cantităţi uriaşe de ambalaje nefolosite sau nereciclate. Dacă le-am folosi mai inteligent, gropile de gunoi ar fi mai puţin ocupate. În al treilea rând, nu toate ambalajele se pot transforma în compost în mediul casnic. Unele au nevoie de condiţii industriale, (temperatură, presiune etc.). O provocare majoră este transformarea acestor soluţii în lucruri viabile economic. E superb să poţi folosi numai ambalaje organice, dar preţul cu care ajung acestea la client este dublu faţă de celelalte în acest moment.”
Cei de la Antalis lucrează momentan la câteva proiecte de cercetare în acest domeniu, al ambalajelor reciclabile sau compostabile, unele dintre ele având la bază ca materie primă ciuperci şi iarbă, pentru reducerea la maxim a emisiilor de carbon şi a poluării în general. “Este clar că în privinţa ambalajului compostabil direcţia este una bună, însă procesul este unul complex, care necesită şi mai multă inovaţie, şi mai multă implicare din partea tuturor industriilor şi o schimbare a modului de gândire. Drumul va fi lung, dar dacă vom lucra împreună vom avea parte de o industrie mai frumoasă şi mai sustenabilă pentru noi toţi”, a mai spus John Garner.